Интервю във вестник “Борба”

Интервю във вестник “Борба”

Най-добър архитект34-ГОДИШНИЯТ ЛЮБОМИР ПЕТРОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИН ОТ УСПЕЛИТЕ МЛАДИ ХОРА, РЕШИЛИ ДА РАЗВИВАТ СОБСТВЕН БИЗНЕС ВЪПРЕКИ КРИЗАТА И ТРУДНОСТИТЕ ЗА МАЛКИТЕ ФИРМИ. Търновецът от няколко години работи в Бургас като ландшафтен архитект, като досега е работил по над 150 проекта, както и по значими мащабни обекти.

Любомир завършва изобразителни изкуства в СОУ „Емилиян Станев“ в старата столица, като успоредно с това се занимава активно и с лека атлетика. Още от ученик мечтае да се занимава с архитектура и се записва да учи в Лесотехническия университет в София.
Малко след това прекъсва образованието си и заминава да работи в САЩ, където успява да натрупа солиден опит в професията. „Там успях да получа една друга, по-различна визия за нещата, тъй като работех в разсадник за декоративна растителност. Мисля, че това много ми помогна и продължава да ми помага в работата“, споделя Любомир.

Една година след престоя си в Щатите търновецът отново се завръща у нас, за да продължи следването си, като едновременно с това работи в областта на строителството и озеленяването, където допълнително трупа опит. Не след дълго получава и първата покана за работа от голяма бургаска фирма и започва голямото предизвикателство за болярина.

Това е и неговата мечта. А работата на ландшафтния архитект е всичко, свързано с пейзажната архитектура. От това да прецени откъде да минава алейната мрежа в парка до това къде е най-подходящото място за барбекюто в градината, как да са разположени подпорните стени и в каква форма да е басейнът. Или подбирането на най-подходящите настилки за алеите и площадките в парковете, какво да е озеленяването. За разлика от повечето инженерни специалности ландшафтният архитект се съобразява едновременно с климатичните особености на мястото, с екологичните изисквания и спецификите на местата, които проектира. А основните елементи, с които борави, са растителността с нейните най-различни форми – декоративни храсти, дървета, цветя, релефа, камъка и дървото като материал за архитектурни паркови елементи, водата в спокойно състояние или в движение. На практика ландшафтната архитектура може да се разглежда и като екологично направление в архитектурата, разказва Любомир. Проектите, реализирани от него, са свързани с оформлението и реконструкцията на парк и две нови детски площадки в община Поморие. Работил е също по четири луксозни комплекса, разположени между Равда и Несебър, които са хит сред чужденците и умел начин на инвеститорите да изкарват пари чрез създаването на по-различна обстановка и атмосфера, ценена основно от чужденците.

А най-мащабните проекти, по които е работил амбициозният търновец, са свързани с пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград, като площта само на една от тях е над 100 дка, разказа още Любомир.

Виж Повече...

 

Comments are closed.