Аериране на тревни площи

Аериране на тревни площи

Специализираната дейност - аериране или по скоро годишната й повтаряемост зависи, както от моментното състояние на терена (здравина на чима, утъпканост или натоварване), така и от дренажните свойства на почвата. На всеки 5-7 (10) годишен период, - почвата е желателно да се почисти чрез дълбока оран от плевелни коренища, да се подобри физико-механичния й състав чрез допълване с компост, пресята плодородна почва (био тор), пясък или зеолит в повърхностния слой от 15-20см. , отново да се подравни и затреви или зачими.

поддръжка градини

Теренът показан на снимката е зачимен предходната пролет след ~10 год. период на самоподдръжка. Участък под 2 чадъровидни дървета страда от пожълтяване или ясно различим тревен цвят спрямо останалата площ, която се разраства с времето.

От голямо значение е баланса между ослънчаване и поливане.

В случаят след оглед на мястото и премълчаване от страна на собственика за наличие на гъбни тела - съгласувахме при консултацията - именно аериране, поради трудното попиване на поливната вода. Това преовлажняване /полива се през ден/ вероятно може да се дължи на наличие, на не пропусклива твърдина или плоча в дълбочина препятстващи влагоемността.

Ето как протече операцията по аерирането на близо 80м2 и технологична последователност:

1. След изграпване/ почистване на тревата от сух тревен отпад, след 1 ден поливна пауза тъкмо е бил окосен!
2. Налага се поливане не много дълбоко - I-во;
3. Опесъчаване с промит пясък - леко за цвят - I-во;
4. АЕРИРАНЕ с обувки - при 3-6 пъти повтаряния - последователни, на кръст, хаотични според нуждите и т.н.;
5. Торене (ако не е приложено преди 3-5 дни) - изкуствено;
6. Опесъчаване - II-ро (двойно) без валиране;
7. Поливане леко - II-ро (внимавайте ако е ръчно при силно слънце - маркуча се нагрява, да не изгорите тревата или растенията);
... очакваме резултат преди да пръскаме с фунгицид поне до 3-4 дни 🙂

За цени - виж тук > ГрадинскиУслуги и дейности под наем и/или на тел.  0896211583

Comments are closed.