Парк Сорая

Експерименти в парковото изкуство

Експеримент с паркови елементи в пейзажното проектиране.

Интересни факти за съжителства при жилищни сгради с паркове и градини.

Работен дизайн на алея с арки Архив: Обект Сорая, Несебър, 2011г.

Архитектурата на едно пространство се обуславя от заобикалящите го и съседни сгради, забележителности, комуникации, функционално зониране, взаимовръзки, желани събития, предпочитания за отдих.

Как усетът за пространство се променя с нашето израстване?

Всичко това се композира от нас синхронизирано и финално с щипка експеримент за “аромат – усещане” за изпълване на условия и дадености в една обща идея. Идея, която предаваме в план и 3D за бъдещата ситуация на градина с алеи край плувен басейн. Тази картина на пейзажа се променя с израстване на растителността. Пространството също на някои зони се снижава и до мащаба на човешкия ръст. Усетът ни за пространство се променя и с нашето собствено израстване.

Възприятията ни за една дворна градина или парк също се усвояват различно с времето и сезоните всяка година, с разходките в тях. Това се отнася и за родния ни град или къща, които са край нас или на разстояние от новото ни място. Те всяват много наши преживявания, когато ги посетим и все по-скъпи спомени.

Работен експеримент за дизайн на пешеходна алея с арки.

Арки в плана на Сорая

Задачата тук е да развием паркова част в имота на изискан обект с модернистична архитектура. Започвайки всеки парков проект проучваме освен обекта и желанията на собственика. Приоритет са начина и визията за живота на неговите обитатели, приятели и гости. Интересно тук е следния факт. При жилищните сгради (тип блокове) в затворени комплекси и курорти, собствениците са склонни към ограждане на прилежащите им по документ за собственост площи. Именно заради приземните градини същия тип купувачи търсят апартаменти и студиа на първия етаж. Може би защото тези помещения наподобяват вградени партери с дворчета, типично за къщи край града. Алтернатива на приземните, но още по-скъпа опция и отново с озеленяване са – апартаментите от последните 2 – 3 нива от сградите.

При Артур, друг обект с покривна зеленина на терасите, на нашият инвеститор се случва разминаване в потребителските очаквания. Покривната градина изградена в общ парков тип се оказва разделена и преоформена по искане на всеки от собствениците им. При партерните градини това също е предпочитание за много жители в подобни сгради. Причините за това са в собственото разбиране за необезпокоявано споделяне на времето за почивки, усамотяване, разходка или просто чай навън.

И така да се върнем на темата – опита ни за разнообразяване на парковата среда с арки – солиден архитектурен елемент.

алея с арки

Изпробвахме някои възможности на разполагане на арките по линията на алеята. Желанието ни бе да я направим, колкото се може по-интересна и уникална. Обемът на арките стоеше добре в по-голямата част. При едно стеснение до сградата, арките неприятно я доближаваха, но придаваха (видно на фотореалистичните изображения) различно усещане за близост до сградата и за височина от терена. Сякаш арките лъжеха, че са прекалено високи от земя и че пречат на погледите от първия етаж. Впоследствие някои моделирания на терена доведоха до това, тези арки да стоят не достатъчно оригинално. Идеята се нуждаеше от още работа и подтикване на строителя към одобрение. Освен сюжетно, арките се вписваха по наше виждане съвсем оригинално тогава.

Днес след близо 13 години, биха стояли достойно и придали нужната уникалност и забележителност в парка. Всяка от тях можеше да се изгради от различни в класическия стил материали. Вероятно допълнителните ресурси и повече време отложиха изграждането на арките. За някои са били причудливи, за други не нужни, за трети всичко, но не и изкуство. Доказателства за това, дали едно произведение е плод на изкуството са: – същото да се възприема от хората и обществото многозначно, да е в хармония или контраст с околността, да буди различни чувства на любопитство, приповдигнатост, интерес към история, цел и начин на изграждане и т.н.

Поглед към алея с арки.

Това е един опит да създадем запомнящ се пейзаж с подобни на колонадата от сградата архитектурни елементи. Арките биха символизирали различни етюди и вярвания в древността.