Курортен Парк „Естебан“

Живата Архитектура, Строителство на открити територии е сложна, пластична и възходяща във времето материя, актив, изкуство, занаят, привилегия
Курортен Парк „Естебан“ – Несебър с вековна перспектива
Белведерето на ново изградения ландшафт се разкрива на изток от мезонетна покривна градина на компекса.

Проектът за благоустрояване е възложен за изпълнение двуфазно през 2009 год. Водният партер (проектиран в най-ниското ниво басейн) не се отличава по вид от останалите настилки и площадки изградени с щампован бетон. Въпреки това постига замисъла за раздвижване на равния терен. Изборът за лесно и практично решение в обслужване на басейна натежава и окончателно променя концепцията в идейния замисъл, т.е. зоната с шезлонги, масички и чадъри да бъде изцяло зелена или зачимена.

Именно на това предизвикателство в търсене на повече комфорт с естествени пространства техническия проект за алейната мрежа не издържа убедително критерия на инвеститора във финансов план – бъдещата експлоатация, както и предварителни нагласи за предпочитанията на целевия клиент. Днес (след близо седем години от изпълнение на озеленяването) подобни професионални предложения се търсят с oхота от липса или недостиг на зелени площи пред полусутеренни или приземни нива, не са проблемни дори в поддръжката на площни плажове.

Какъв трябва да е точния подход в подобни ситуации, при липса на достъпна информация?

Най-важното за клиента е да не изгуби доверието ни на лоялни подизпълнители. Винаги в такива ситуации проектантите отстъпват в убежденията си, оставят възложителя сам да преосмисли с времето приоритетите си. Тогава те първа в България са навлизали чимове, които да издържат – летните жеги, третирания с химикали в почистването, да се поливат автоматизирано без разпръсквачи, да понасят високо натоварване, не на последно място да се торят и косят до 4 пъти по-рядко. Отговорът се крие в капацитета на екипа, в готовността да се експериментира монтажа или докажат на място качествата на материала без да повлияват срока в пуска на обекта. Вертикалната планировка и озеленяването са доста деликатна професия, съобразяваща се с много фактори, с всички довършителни работи до често нервното издаване на обекти с гаранции за качеството, където времето е от първостепенно значение, за класни и многобройни клиенти.

Освен многобройните преимущества на изискано устроената комфортна среда (за сезонна отмора и развлечения) всъщност е гаранта за възвръщаемост на инвестицията с продажбите чрез т.нар. „нови предимства”, а не косвено след време. Твърдението, че вложенията в екология нямат ликвидност, в този случай съвсем не е така. Целта на проекта е устойчиво развитие точно посредством организиране на рекреация с гео и растително оформление на екстериора, което е сложна наука.

„Колкото по-дълготрайно задържате живущите на едно място в дадена среда, толкова по-сложна е архитектурата й !” -арх.Теодор Карамочев /преподавател в ЛТУ-София/

Пейзажът!

Именно пейзажът пресъздаващ природно привлекателен облик на заобикалящите сгради, всъщност подобрява качеството на живот и на съседите. Повече от логично особено при високите етажи с изложение към парк / басейн, чиято цена на квадрат е различна заради великолепната гледка. Тук е мястото да подчертаем – предприемача на проекта окрупнява и съседните имоти за да дострои диагонално втори, а две години по-късно още два обекта по другия диагонал. Така вече вътрешното пространство се доразвива в истински курортен парк (виж галерията в меню – проекти №2) с тучна растителност, кътове за активен (тенис корт, мини-голф) и пасивен отдих.

„ Не съм и предполагал на подобно място, че има такава обширна красота!”
– Евгени Йотов /финансист,предприемач на къщи, брокер/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *