МАЛКИ СЪВРЕМЕННИ ГРАДИНИ

Класическа или модерна със сигурност e атрактивна

Микс бордер пример
Смесен бордюр от www.yardshare.com

Зеленото местенце внася вътрешно спокойствие-емоции-гордост

Title-Malki-gradini
Малки градини от архЛАНД Dev. край Созопол

Малката градина се обхваща с един поглед. Тук Детайлът привлича вниманието ви основно. Тя трябва да има всичко необходимо и достатъчно място за хармонично визуално възприятие. Да приемем, че точно това търсите и искате да направим заедно. За това адресираме Проект Малки градини за 3 (три) години напред, от момента в който сте решили да я имате. Защо 3 години?

1 година избор: на дизайн – на материали, ако имате повече имоти и на място;

1 година или сезон за: подготовка на терена е напълно достатъчно, често откриваме редица препятствия за преодоляване. Изборът на изпълнител или градинар също е в това число;

1 година: грижи по поддръжка, оборудване, допълване, с което градината става в пълен блясък.

Нека отворим скоба тук за вашите роднини – посетители или гости – клиенти – защо не и бизнес партньори. Какви са вашите навици през различните сезони? Това е важно за нейното съвременно ползване. Винаги малките модерни градини – тераси – веранди – басейни внасят промяна в дома ни и в живота. Освен това добре знаем, че изисква поддръжка – почистване – сезонно пренареждане.

Кътчетата за малки градинки

В нашата практика на създатели на градини, осъзнахме достойнството на малката градина.

Абсолютно с нищо не се омаловажава от голямата. Даже всички тези малки зелени петна имат още по-добър коефициент на площно използват. Лесни са за подобрения, които може да си позволим с удоволствие. След 5-6 години изцяло да я подменим с дизайн за нов облик. Освен това с непринудена симпатия, малките градини правят старите къщи или помещения лесно продаваеми.

Входа – кътче за малки градинки, Поморие, 2022г.

 

Малките градини DIY или направи си сам?

Днешно време много от вас предпочитат сами да си планират и изградят мечтаното кътче в двора.

Често се натъкваме на упорити собственици, които сами опитват и предприемат изграждане – дизайн – поддръжка. Интернет изобилства с идеи, технологии, безброй опции и елементи за мини градини. За нас това разкрива нови хоризонти и то във всяко направление. Дори да сте пожелали само консултация, материал или специализирана грижа, това все по-често става част от работата на архЛАНД development. Съвместно с други примери от цял свят, ще покажем опита си. Това, че го правим 100-ци пъти в дизайна – строителството – поддръжката – ремонт / обновяването и сме го запазили до днес.

Предимства на малките модерни градини, възложени на arhLAND.

1- Спретнат дизайн според мястото – изложението, със спецификация на материалите. Дори да сте наясно с него, има детайли и тънкости на специалиста по ландшафтна архитектура или дизайнер. Много са примерите за неуместност с околността. Липса на добро мащабиране и на пропорции, излизат от границите на вашето възприятие. Идеята за мини градината трябва да пасне и специално да се нагоди на вашето място измежду сградните очертания, съоръжения. Ние имаме богата палитра от прийоми за справяне с редица проблеми. Много случаи изискват допълнителни вложения, като например изолации, дренаж, плътно затваряне на огради, премествания на други елементи и т.н.

2- Ние изграждаме инфраструктура за съхраняване и управляване на вода за поливане, дренажи, различни декорации. Извършваме тяхното гаранционно и извънгаранционно обслужване и градинско-техническа поддръжка. Трудността в обслужването им е в липсата на самостоятелен достъп.

3- Снабдяваме ви с торово почвени съставки, редки растения, щампи, скулптури, декоративни фракции и др.

архЛАНД-ЦГЧ-Бургас
Малка семейна градина, Бургас-център, 2017

Как изглежда мечтаната мини градина? Може би като зелен хол за малки и големи?

Да живееш смело навън от www.domigradina.com

Добрата подредба и разположение на храсти и цъфтящи растения, създават приятна вдъхновяваща среда. Не споменахме каква е настилката или пода на зелената стая. Ако не е естествена тревна с плочи на зелена фуга, то решенията са освен лят бетон – камък, технологично дърво, рядко метални и техните комбинации. Приятно впечатление прави зеленото тревно поле, което визуално увеличава площта. Обикновено периферията е красива сезонна зеленина, части от дизайнерски огради, облицовани части от сгради, маскиращи декоративни пана. Също по периферията се избират диванчета с меки възглавници или овални масички с интересни столчета. Последните в малките градини са център на композицията. Освен скални кътове и водни акценти до тях, много собственици търсят огъня. За малките вътрешни градини е важна практичността, както при терасите, да няма излишни неща. За това огнището е само за релакс. Понякога то може да е в комби вариант на маса. Скарата или камината се заменя от подвижното барбекю.

Всеки двор има подобно на интериора своето зониране. Място за хранене, за чаша чай / кафе, зона с люлка или само пейка. Някои може да имат вход към склад-гараж или ъгъл с билков / зеленчуков кът. За сянка освен корона на високи дървета, се ползват веранди – перголи / беседки тип балдахини – тенти – чадър и др.

Хит е висящото легло или люлееща се пейка.

Така малките градски оазиси ни успокояват и зареждат не само с добре подбрана растителност, но и с кътове за събирания, отмора. Настроението в тях освен с ярки цветя, се допълва с ефектно осветление, красива мека мебел. Различни елементи на парковата архитектура обогатяват зелената стая с акцентни лампи или екзотични градински ръчно изработени фенери. Те са наистина безброй – малки фонтани, басейни, джакузи, езерца, само чешма, скален кът, тематични острови, или местенце за рисуване, йога, фитнес. Интересни с присъствието си са къщичките за деца, домашни любимци, птици и др.

Как малкото нещо може да внесе голямо щастие?

Щастието както на самите вас и семейство, приятел, гост може да е едно кратко великолепно впечатление, което да остави силен спомен дълго време в живота ви. Една статуя или фонтанка внасят настроение и внимание към фигурата или съответно към жадните птици. Това са още оформления в градината сливащи се с нея или будещи любопитство и интерес. Малки декоративни елементи – може да са продължение на акцентни детайли, с които се маскират нежелани или обезопасяват опасни за деца места – шахти, климатици, английски сутеренни дворчета и т.н.