високи кипариси 6

Специални работи в Озеленяването

Специални работи в Озеленяването

Задание на проекта: Прикриване на долната сграда чрез зелена завеса

Внимание: Гледката от терасата към морето е запазена ! ! !

Специално Озеленяване – що е то? Работата с живата природа е „достояние“ на хуманитарни доктори, ветеринари, зоо-специалисти, земеделски производители, ланд. архитекти и озеленители / градинари. Едро размерното озеленяване в случая касае скъпа, трудоемка, отговорна и престижна работа криеща рискове във всички етапи. Не на последно място се разчита на едро габаритна техника – не винаги достъпна и т.н.

Ето един съществен наш пример от практиката ни с топ-обекти. Вариант на детайл от работен проект по паркоустрояване на частно луксозно имение. След одобрение на дизайна в озеленяването, дърветата се заявяват за доставка заедно с балиран компост. Осигурява се също така почва за насипване при залесяване с едро размерни дървета. Благодарение на строителя се съчетава тежка механизация за внасяне на почва при пресечен терен. Ангажират се за целта 2 машини – челен товарач и авто кран с платформа – тип тава. До тук работата е свършена ~ на 1/3 за етап №1.

високи кипариси 1
Идейна Перспектива към проект за Озеленяване.

След доставката дърветата се пренасят ръчно до ската в два реда х 5 броя. Предварително строителя осигурява пилони за укрепване и дупки в стомано- бетоновата плоча. Останалите операции по засаждането са всеизвестни. Ако обобщим този етап в №2, какво остава за етап №3? Успешно вкореняване след монтаж на капково, редовно торене и гаранция 6-12 мес. След 3-4 год. възникна необходимостта от допълнително укрепване чрез анкериране към сградата и привързване срещу прекършване на горния ред кипариси.

 

високи кипариси 2
Зелена (двуредна) стена от кипариси – гледка.

 

високи кипариси 3
Озеленен и поддържан стръмен терен в близък план.

 

високи кипариси 4
Високи 5м кипариси +1-2м от засаждането им. Гледка след 4 резитби.

 

високи кипариси 5
Гледка след 5 год. в близък план. Мисията е изпълнена !

… в процес на обработка

 

One thought on “Специални работи в Озеленяването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *