експерт-устойчив-ландшафт

ЕКСПЕРТ – УСТОЙЧИВ ЛАНДШАФТ

Ключови са комплексните компетенции и опит за постигане на устойчив ландшафт. Фактори за завършеност и цялостност.

Умни проекти за устойчива среда.

Нашата АрхЛАНД експертиза в устойчиви ландшафтни Архитектурни и Озеленително-строителни дейности е в разбиране и на всички инвестиционни и икономически процеси. Останалото е усилена работа, съгласувания и екипност. В днешни времена реализацията ни е невъзможна само, като проектант – дизайнер или градински аранжор.

Бюджет-Пейзажно планиране-Композиция-Зелен дизайн гъвкав на промени-Умно озеленяване-Рентабилни продажби

За изграждането на една хармонична и устойчива среда са нужни познания първо за нейното окомплектоване. Това касае обхвата на ландшафтната услуга и включените видове дейности. Предлагане и презентиране на всички фази заложени в договора за изпълнение. Съблюдаване на ключови срокове в изпълнението. Екшън плана на действие е ясен за голяма част от аудиторията и технологична последователност. Когато обекта и неговата планировка са големи и сложни се прилага етапност в нейното строителство. Предпоследната част в изграждане на парковата среда е издаване на реално извършените видове СМР и гаранционно обслужване. В случай, че последното не е в обхвата на ландшафта, то собственика поема неговата дооформяща поддръжка.

АрхЛАНД Развитие е преминал през всички фази на устойчивия ландшафт от навлизането си на пазара през 2006г.

В тази статия са изложени снимки на ключови обекти и инвеститори, за които искаме да ви разкажем и споделим опита си. Благодарение на тях успяхме да се реализираме професионално по един уникален и напълно свободен начин.

Поддръжка в Парковото Строителство – последни практики, препятствия, тенденции за развитие, цени в градинарството и услуги под наем, цени на абонаментни планове.

Строителство, Парк Естебан
Строителство на курортен парк Естебан по авторски проект, Несебър – етап първи

Градинско-паркова Поддръжка /всички устройствени категории/ Корпоративни /търговски и вилни/ терени, Елитни комплекси /ваканционни, курорти/. Частни дворове с тераси /жилищни, апарт-хотели, ресторанти, резиденции, къщи/

Строителство, Парк Естебан
Строителство на курортен парк Естебан, по авторски надзор в Несебър – етап втори

Акценти в Озеленяването: Ландшафт Услуги целогодишно в затворен кръг

https://luboland.com – АрхЛАНД Дивелъпмънт.

Основни въпроси касаещи парковата поддръжка и ценообразуване:

1. Вид и големина на територията, изисквания, отдалеченост и др.? 2. Обхват на комуникациите за обслужване /поливна система, осветление, басейн, почистване фуги-настилка-цокъл, канавки-събирателни решетки, английски дворове/?

Поддръжка на изпълнено озеленяване по авторски арх. проект
Изпълнен ландшафтен проект за луксозно имение в Созопол

3. Вид, размер и възраст на растителността, разпокъсаност на зелените площи, съотношение на открити (затревени, зацветени, заскалени) към закрити с растителност пространства (дървесно-храстови групи, алейни тунелни насаждения, аркадни, плътни плетове или огради, единични засаждания), релеф, достъпност?

Зимно укрепване на кипариси в зелената поддръжка
Зимна пейзажна гледка след 6 години – от проекта до поддръжката

4. Продължителност – еднократно (циклични резитби) или на повикване (пролет есенно почистване), абонамент по сезонен график или целогодишно за няколко години (тенис-корт, детски площадки, футбол/ голф игрища, зелени лабиринти, ботанически градини).

Озеленителни дейности

5. Локация – Наличие на обекти в близък район, местожителство на персонала и пр. 6. Обхват на манипулациите в поддръжката, споделеност на рисковете; 7. Начин на комуникация, издаване, плащане и фактуриране;

Видове поддръжка според Възложител „профил-портфейл“:

 • Стандарт „Проект – Мениджър“ / „Проект – Собственик“ ;
 • Абонамент „Проект – Собственик“ ;
 • Представителна (Лукс) „Проект – Инвеститор“ ;

Градинската поддръжка по нашето Черноморие е относително по-продължителна от тази във вътрешността на страната. Сезонът може да достигне нормално 8 месеца, а при топла зима дори 9-10 месеца. В България абонаментните поддръжки се приемат за период от 12 месеца.

Поддръжка градини

Ето защо собственици или мениджъри на обширни комплекси особено с екзотична растителност често грешат. Убедени в своите финансови или строително-ръководни успехи, срочно наемат бригада или фирма за лятна поддръжка. Така наваксват пропуснатите месеци грижи за период 5-6-7 месеца. Дори това да се осъществи същевременно на конкурентни цени, съвсем не е достатъчно за всички процеси по угрижване на тревни, растителни площи, зелени огради, стари насаждения, цветни групи. Някои солитерни видове ще се нуждаят от по-специални грижи или торове и зазимяване. Групите от рози или цели розариуми се нуждаят от повече внимание през цялата година. Ако сезонната градинска поддръжка не включва поливната система, тя също се сервизира.

Подрязване на дръвчета

Непредвидимостта именно на местните студове между месец ноември-декември и март, често изненадват опитния и мотивиран градинар. Дори да е предвидено навреме загърляне на различни топлолюбиви екзоти (дървета, палми, треви), при често лъжливо затоплящ се февруари – същите леко се развиват срещу спарване. При извънредни посещения е възможно отново тяхното завиване срещу замръзване през март.

Фирма за басейни

Не пренебрегвайте зазимяването на големите палми със светещи шнурове, кабели, LED ленти за декорация през новогодишните празници. Дефектират през лятото и причиняват големи загуби.

Донякъде загърлянето със светещи ниско волтови шнурове обуславя икономии в зазимяването. Те обаче изискват термо датчици, които, ако се повредят, поради куп обстоятелства, често довеждат до запалването на цели палми. Тези шнурове не трябва да се оставят през лятото по стъблата на растенията или ако се оставят – се сменят задължително с нови преди следващото зазимяване.

Парков обект - Естебан, Несебър
Ключов биографичен проект след 2 години проект и изпълнение. Парк Естебан, Несебър

Мениджмънт в ландшафтната поддръжка на дворове и комплекси. Бюджетно планиране.

Грижите през предходните месеци са от решаващо значение, тогава се организират пръскания срещу група вредители и болести по растенията и тревните площи. Оптимизира се режима на поливане и съответно на торене всяка година. Води се дневник на посещенията за сравняване и годишно планиране на разходите.

Поддръжка на комплекси и ваканционни селища.
Площни паркови поддръжки с обслужване на поливни системи в Созопол

Превантивните мерки се прилагат лесно, понеже мероприятията не се съобразява с – режима на почиващите гости, туристи, посетители, наличие на деца или животни, при спрени напоителни инсталации. За повечето комплекси това е благоприятно, тъй като обслужването на градината отлично се съчетава с освежаване на двора, басейна, обновяване на огради, настилки, осветление.

Експерт в устойчиво озеленяване в област Бургас.
АрхЛАНД Развитие проектира – изгражда – менажира поддръжка.

Важна част от озеленяването е отзимяване/ зазимяване на поливната система и помпени станции. Отстраняват се всички нередности, извършва се профилактика, режимни настройки – поне 3 пъти през цялата вегетация и т.н.

Градински грижи на комплекси
Грижи за тревната площ на свързани градини в Несебър

… следва продължение в цени на отделни услуги под наем или обобщено ценообразуване!

Акцентен цветен остров в басейн - тип лагуна.
Комбиниран цветен остров от палми и хортензии. Поддръжка 2 години на вилен комплекс „Олимпия“, район Созопол

Очаквайте НОВИЯ ПРОДУКТ за (НЕ)желани гледки от (НЕ)завършено строителство, (НЕ)поддържани терени, различни замърсявания:

 • Маскира § Декорира Екстериорни (НЕ)желани гледки;
 • Разрушава (НЕ)законно строителство, опасни сгради;
 • РЕновира/ -РЕкултивира изоставени имоти с дворове;
Паркова поддръжка на комплекс в Созопол
Абонаментна паркова поддръжка на луксозен вилен комплекс край Созопол

Други акценти в Озеленяването: целогодишни Ландшафтни Услуги, Райони: Несебър – Бургас – Карнобат – Созопол, https://luboland.com – АрхЛАНД Дивелъпмънт

 • Инвестиционно проучване, инженеринг на ниско строителство;
 • Довършително-обновителни работи в Благоустройството и парковата поддръжка;
 • Професионални сезонни Услуги под наем в Озеленяването /екстериора/;
 • Разновидни подпомагащи дейности / частично производство, търговия/;
 • Механизация и специализирана техника за резитби, земно-изкопни работи;