възстановяване на служителите при жеги

Здравеопазване и грижа за служителите в екстремни условия. Преодоляване на преумората на ниво микро или среден бизнес!

Клиентите ни очакват резултат, при това скоро след като са потвърдили заявката си. Най-горещите месеци в зеленото строителство изискват добро предварително обмисляне. Организационните етапи освен в изграждането, също и в поддръжката на зелените площи, зависят от нейния статут на ползване.

В повечето обекти, за съжаление няма условия за работниците. А те имат голяма нужда от възстановяване в жегите, което се осигурява от нас. Пазарните икономически отношения между възложител и изпълнител са в тясна зависимост и от тези между работодател и служител. Едните плащат срещу това, което искат, а другите изпълняват това за което им се плаща.

Жегата обаче е проблем за извършване на редица дейности! Особено трудоемките озеленителни свързани с повече физическо натоварване.

Редно е да се заложат допълнителни разходи за нейното преодоляване. Факт е, че всяко лято от 2015г. насам лятото става все по-трудно за работа навън. Отделно от това много обекти са отдалечени от магазини за храни и напитки, някои нямат питейна вода и WC, без или с труден автомобилен достъп, пресечен терен, дори без сянка понякога. Всички етапи в озеленителните работи от подготовката, транспорта, засаждането са свързани с ръчен труд, също и поддръжката до тяхното издаване са усложнени от жаркото слънце.

Неизбежно жегата води до забавяне на работата, до повече грешки, повече брак, обтягане на напрежението. Не веднъж сме ставали свидетели за многократни премествания на растенията от едно на друго място, докато се засадят. Фактор за това са довършителните работи по планировките, обемно уплътненият транспорт на посадъчния материал и т.н. Всички долу описани продукти трябва да са осигурени от предния ден, поради ранното започване на работа.

Грижата за подобряване условията на труд, освен безопасността, дава силен принос в резултатите на всеки бизнес с физическо натоварване на служителите си!

Как бургаска фирма за озеленяване преодолява преумората в работата на открито? Възстановяване на служителите при жеги! Отговорът е тук, с полеви практики, хранителни добавки в пика на сезона и физиотерапия!

Засаждане на палми в Бургас

Как да се възстановим от дисбаланса, претоварване в ежедневието и работата?

Тук нещата се решават с дисциплина не само на работа, но и у дома. Наш фармацевт – консултант препоръчва 7 часа сън. Всичко изброено по-долу има най-добър резултат ако се спазва това условие.

Как да сме резултатни 5-6 дни седмично, 3-4 месеца?

Може да го постигнем, например като си дадем заслужена почивка от поне 5 дни, планирана със семейството. Ако вкъщи ни чака ремонт или втора работа, няма как да изкараме повече от месец при работа в жегата.

Какви мерки да вземем при ставни или мускулни болки?

Вижте предложените хранителни добавки долу описани. Дори след лечение например на дискова херния с физиотерапия, освен изписаните медикаменти от лекуващ лекар, може да помогне продължителния прием на милгамма 50 mg/ 250 microgr таблетки. Помага при ревматични оплаквания, мускулни болки, симптоми на силен стрес и в период на възстановяване на организма.

Как да се защитим от слънцето при работа на открито? Какви добавки са нужни за тялото на служителите в случаи на стрес / преумора?

И още отговори на подобни въпроси по темата, този път ще дам благодарение на интервюто ми с координатора на екипа във ландшафтна фирма Боляръ ЕООД. Това е ланд. арх. Любомир Петров – бивш дългогодишен състезател по спринт на 100 и 200 м., днес – състезател в озеленителния бизнес. През 2017-та година създава сайта „Arch Land Development“ с идеята за развитие в платформа, която да подпомага дейността на фирмата по озеленяване в Бургас и региона.

Боляръ ЕООД с опит в озеленителните услуги на различни обекти – градски и резидентни градини, хотели, паркове и частни дворове. Едно от големите предизвикателства на екипът му е работата на открито през летния сезон, когато жегите са най-големи. В този ред на мисли се питах, доколко той прилага бившите си спортни принципи на тема възстановяване, не в бягането, а в работата на открито, в жегите.

„Тогава имахме начетен треньор, който успешно подготвяше възпитаниците си за балканиади и европейски състезания. Имах щастието да бягам за отбор с европейския шампион на 400м – Илия Дживондов, макар в родните студентски и републикански шампионати. Най-големият ми успех е 2-ро място на закрито в младежкият шампионат на България на 200 м. през зимата на 1999/2000 година.“

След 22 години ситуацията е съвсем различна и то на друг терен!

Съставът е на друга възраст от 30-40 г. нагоре. Дори в трудоспособна възраст много от тях имат хронични или професионални заболявания. Мислейки по проблемите в работата, а физическото състояние на работниците не е без значение, колкото и да се пазиш от вредните UV-лъчения. Според мен от там бих тръгнал с въпросите си към специалистите по фитнес или спортни начинания.

пейзажен строител
Част от обекти в озеленяването на Боляръ ЕООД

С грижа за човешкия ресурс – Боляръ ЕООД препоръчва и осигурява на работниците си, нужните витамини с микроелементи, аминокиселини след индивидуална преценка за всеки работник от лекар или фармацевт – консултант. Трудностите в озеленителните работи на екипа ни, могат да се преодолеят, като се добавят към вечерното меню и така опираме до следните препоръки на фармацевти и фитнес треньори с опит в изпробвани добавки за възстановяване след продължителни тренировки.

В нашата работа имаме продължително физическо натоварване в определена поза, при това с допълнителната тежест на инструменти или градинска техника.

Например при работа с храсторез – ръцете се подлагат на вибрации, често се вдишват бензинови пари. В резултат на това, оператора получава главоболие през деня и изтръпвания на ръцете през нощта. Пренасят се ръчно различни товари на не малка дистанция 10-ки пъти, често по стъпала или наклонен терен. В жегата като се потим губим не само течности, но и соли. Затова солта в айрянът е полезна. Не много сол защото тези работници с хронични сърдечно-съдови заболявания може да вдигнат високо кръвно.

Кои са сигналите на тялото в умора, при силно слънце и висока температура?

Признаци индикиращи за здравни рискове:

  • Изтощение от жегата – Причинява се от дехидратация. Изморени, раздразнителни и по-малко нащрек. Възможни са – липса на всякаква мотивация, чувство на замаяност, главоболие, нямате апетит. В такива дискомфорти, спрете работа, намерете спокойно и хладно място и пийте течности.
  • Топлинен удър – Или когато тялото губи способността за терморегулация е сериозно състояние. Всъщност това е прегряване на тялото вследствие на обезводняване от прекомерно потене. За настъпването му трябва да следим за обрив по кожата, заради продължително изпотяване съпроводено с повишена влага, прах и т.н. Възможни са мускулни схващания, усет за изтощение и прегрялост. В такива случаи се търси помощ за нормализиране на физическото състояние.
  • Слънчево изгаряне – При твърде дълго изложение на слънце и интензивни ултравиолетови лъчи. Кожата ви е зачервена, могат да се появят мехури по нея. Гади ви се, мозъкът ви е прегрял. Почувствате ли симптомите на слънчево изгаряне, незабавно потърсете сянка, охладете кожата и главата си. Слънчевото изгаряне обикновено е с после действие няколко часа, след като сте приключили работа под слънцето. Добре е да се намажете с успокояващ лосион, съдържащ пантенол.
Озеленителни работи навън в Бургас и региона

Ето защо е толкова трудно да се работи в жегите!

Колко сработват полевите практики, които прилагаме на работния екип в озеленяването?

  • По възможност за по-ранно стартиране на работата при обекти с машини. За целта се осигуряват нощувки, за да се съкрати поне временно транспортиране на служителите. Понякога е невъзможно да се стартира работа с машини в 7 часа, защото обектите са курортни;
  • Честа употреба на напитки (поне 2 литра вода на ден) и лека, но питателна храна. Смяна на хранителните навици. Например закуска със супа и друга основна храна, която да ни поддържа през целия ден. Това трудно се съчетава с ранното ставане към 5 часа;
  • Използване задължително на защитни средства, като очила, шапка, слънцезащитен крем. Нашите наблюдения са, че в над 70% дори на изпитани проблеми и припадания работниците подценяват тяхното използване. А трябва да се предпазваме от вредните ултравиолетови лъчи. Те водят до рискове към сериозни кожни заболявания. Нужни са редовни инструктажи и наставления;

Какво още?

  • Често прекъсване на тежката работа с престой на сянка и освежаване с вода или 1 бира в по-късните часове. Ако няма напитки с витамини и минерали (тъй като изискват допълнително набавяне / съхранение), един айрян 500мл около обедните часове би повдигнал кондицията ни;
  • Консумиране на хранителни добавки за повишаване на силовата издръжливост и възстановяване. Протеин на прах с “алфа-аминокиселини” или такива на хапчета, мултивитамини и минерали, плодове. Приемът вечер на 1000-1250 мгр Mg + Vit. B-complex със сигурност ще допринесе за добрата работа на нервната система и мускулите;
  • Концентрация върху работата по време на умора. До колко можем да работим още, дали да направим пауза или да приключим деня! Колко време ни е нужно да приберем техниката и материалите?
  • За организаторите… да преценят, къде сме през утрешния ден? За да знаем, къде и какво да оставим, да приготвим от днес за утре.

Всичко това подпомага активно екипната ни работа на открито. За да можем бързо да се възстановим след работа, да сме полезни на семействата си и самите нас.